BLOG

Solliciteren

Sollicitatietips: succesvol solliciteren

23 maart 2016

Solliciteren is een vak apart. Hoe zoek je het best vacatures? Waar staan de meeste, de leukste? Dat lukt vaak nog wel. Maar dan heb je een toffe baan gezien en dan komt het echte werk: hoe solliciteer ik? Er is zoveel concurrentie, hoe spring ik eruit? Doe je voordeel met deze sollicitatietips.

Voorbeeld sollicitatiebrief

Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief? Een vraag die we ons vast allemaal wel eens hebben gesteld. Maar moet het eigenlijk nog wel een brief zijn? Kijk naar het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Een designbureau of een museum waarderen een creatieve sollicitatie wellicht veel meer dan een klassieke sollicitatiebrief. Een standaard sollicitatiebrief is überhaupt geen goed idee. Je valt bij een recruiter direct door de mand als je een template hebt gekopieerd en geplakt en wat van je eigen data hebt toegevoegd.

Mocht een (redelijk) klassieke brief wel het best bij het bedrijf en de functie van jouw keuze passen, let dan op de volgende zaken:

  • Wellicht een open deur maar zorg voor up-to-date contact informatie zoals email en telefoonnummer
  • Vermeld in de brief vooral ook waarom je zo graag voor dat bedrijf wilt werken en wat je erin aanspreekt
  • Vertel een kort stukje over jezelf, je karakter en welke eigenschappen jou kenmerken. Probeer daarbij niet te vervallen in de standaard als ‘teamplayer of behulpzaam’. Probeer verder te denken dan dat en kies originele termen
  • Zorg dat je brief niet langer is dan één A4’tje
  • Voer een spellingscontrole uit. De ingebouwde controle van Word is niet voldoende. Kijk naast woordspelling ook naar zinsopbouw en interpunctie. Een handige spellingshulp zoals deze, voor vaak verkeerd gespelde woorden, kan je daar ook bij helpen
  • Voordat je je brief verstuurt, check even je aanwezigheid op internet. Google jezelf en kijk wat je vindt. Want wat jij vindt, kan een werkgever ook vinden. Check ook of je LinkedIn profiel up-to-date is want werkgevers kijken daar ook steeds vaker op

Voorbeeld cv

Wat voor de sollicitatiebrief geldt, geldt ook voor het curriculum vitae. Stem je cv af op je sollicitatie. Het gaat dan niet zozeer om afstemmen per bedrijf, maar meer per functie. Ben je een grafisch ontwerper? Laat dat talent zien in je cv. Ben je een filmmaker? Maak een video cv, etc. Er zijn nog tal van voorbeelden te noemen als inspiratie voor een ander cv dan het klassieke format.

Naast de vorm is het ook belangrijk om de inhoud goed bij te houden. Regelmatig aanvullen en updaten. Als je verder in je carrière komt, noem je alleen nog relevante werkervaring. Dus je bijbaantjes achter de kassa of in de kroeg haal je weg naarmate je je eerste relevante werkervaringen opgedaan hebt. Zorg verder dat je niet alleen je functie benoemt maar ook de belangrijkste werkzaamheden waar jij voor verantwoordelijk was. Daaruit blijkt dan sneller of je past bij de functie uit de vacature.

Neem ook altijd een foto van jezelf op in je cv. Een werkgever krijgt dan meer feeling met de persoon dan bij de zoveelste brief op de stapel.

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Ben je uitgekozen en mag je op sollicitatiegesprek komen? Gefeliciteerd! Ook hier kan je extra goed voorbereiden om meer kans te maken op de baan. Zoek de persoon op met wie je het gesprek zult hebben. Check of hij of zij een LinkedIn profiel heeft en lees je in. Check ook of er een stukje over hem of haar op de bedrijfswebsite staat.

Begin vervolgens met het nog eens doorlezen van je eigen cv voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat en bedenk welke vragen de werkgever je zou kunnen stellen. Zo kan je beter anticiperen, voel je je zekerder en zal je ook zo overkomen. Door het regelmatig updaten van je cv voorkom je ook vragen die je niet verwacht van een werkgever. Bijvoorbeeld over een project van lang geleden.

Denk alvast na over je referenties en neem contact op met mensen die je in gedachten hebt voor een referentie. Zo bereidt je hen ook voor op een mogelijk telefoontje. Het is onprofessioneel en onhandig als er een onaangekondigde (telefonische) vraag voor een referentie komt bij een oud werkgever of oud collega. Het overvalt degene die een referentie moet geven en zorgt er ook voor dat diegene niets heeft kunnen voorbereiden en zijn of haar referentie niet zo ideaal is als die zou kunnen zijn. Een goede referentie kan echt het verschil maken tussen wel of geen contract krijgen. Kies je referentiesuggesties dus ook zorgvuldig.

Met al deze sollicitatietips ga je goed voorbereid het gesprek in, wij wensen je veel succes!

 

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01