BLOG

Jobs

Nieuwe baan, nieuwe collega’s; nieuwe namen onthouden!

30 maart 2016

Net een nieuwe baan? Dan moet je waarschijnlijk snel veel nieuwe namen leren. En dat kan lastig zijn, namen onthouden. Je kent het vast wel: Mensen stellen zich aan je voor, je bent een beetje zenuwachtig en vergeet eigenlijk direct alweer de naam. En dan valt dat bij Piet of Jan vast mee maar een exotische naam wordt vaak al een stuk gemakkelijker vergeten. Toch is het belangrijk dat je ze wel kunt onthouden. En er zijn trucjes om namen gemakkelijker en sneller te leren onthouden.

Als je iemands naam onthoudt en die bijvoorbeeld nog eens casual in een gesprek gebruikt, vinden mensen dat prettig. Je hebt echt geluisterd, geeft aandacht aan de specifieke persoon in plaats van in het algemeen te spreken en laat zien dat je om hem/haar geeft. Daarnaast is het voor jezelf natuurlijk ook wel prettig als je met iemand moet samenwerken of iemand moet roepen, dat je weet hoe diegene heet. En hoe gênant voelt het als die ander merkt dat je het niet weet, vooral na een tijdje. Namen onthouden kan lastig zijn, maar gelukkig bestaan er goede trucs.

man-with-world's-longest-name

 

Dit is Hubert. De man met de langste naam ter wereld. Want volledig heet hij namelijk: Man met de langste naam ter wereld. Zijn roepnaam is Hubert, om het makkelijk te houden. Volledig heet hij: Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfe­schlegel­stein­hausen­berger­dorff­welche­vor­altern­waren­gewissen­haft­schafers­wessen­schafe­waren­wohl­gepflege­und­sorg­faltig­keit­be­schutzen­vor­an­greifen­durch­ihr­raub­gierig­feinde­welche­vor­altern­zwolf­hundert­tausend­jah­res­voran­die­er­scheinen­von­der­erste­erde­mensch­der­raum­schiff­genacht­mit­tung­stein­und­sieben­iridium­elek­trisch­motors­ge­brauch­licht­als­sein­ur­sprung­von­kraft­ge­start­sein­lange­fahrt­hin­zwischen­stern­artig­raum­auf­der­suchen­nach­bar­schaft­der­stern­welche­ge­habt­be­wohn­bar­planeten­kreise­drehen­sich­und­wo­hin­der­neue­rasse­von­ver­stand­ig­mensch­lich­keit­konnte­fort­pflanzen­und­sicher­freuen­an­lebens­lang­lich­freude­und­ru­he­mit­nicht­ein­furcht­vor­an­greifen­vor­anderer­intelligent­ge­schopfs­von­hin­zwischen­stern­art­ig­raum

Trucs om namen te onthouden

Met deze trucjes kan je ieders naam onthouden. Ten eerste; focus. Sta bewuster in het ontmoetingsmoment. Spits je oren op het moment dat je de ander een hand geeft. Aangezien dit in het westen meestal hét moment is van voorstellen, weet je dat er op dat moment hoogstwaarschijnlijk de naam gezegd gaat worden. Dus hand geven staat ook meteen gelijk aan oren spitsen. Het feit dat je een naam niet goed meer weet komt namelijk omdat je hem überhaupt niet (geheel) gehoord hebt, je luisterde namelijk niet (aandachtig genoeg). Naast het oren spitsen op het moment dat je een hand gaat geven, kan je ook jezelf nog de vraag stellen: ‘Hoe heet deze persoon?’ Herhaal de vraag nog even in je hoofd een paar keer en dat focust je brein ook extra.

Kijk zodra je de naam gehoord hebt naar het gezicht van de persoon. Heeft hij of zij iets specifieks? Grote oren? Dikke lippen? Kuiltjes in de wangen? Zoek iets aparts waaraan je de naam kan ‘ophangen’. Dat helpt het onthouden. Veel mensen zeggen dat ze wel goed zijn met gezichten maar niet met namen. Dat komt omdat je brein gemakkelijker onthoudt wat het ziet dan wat het hoort. Het gezicht zag je, maar de naam niet. Probeer de namen daarom ook voor je te zien als een foto. Probeer het te spellen als het een moeilijke naam is of vraag juist geïnteresseerd aan de persoon hoe je zijn of haar naam schrijft. Het spreekt voor zich dat je dat niet vraagt bij een Peter of Jan. Maar pittige namen uit andere talen of ambigue namen lenen zich daar wel voor en dan zie je ze direct voor je.

Verder is herhalen essentieel hier, zeker als je de persoon niet zo regelmatig zult zien. Je wilt niet dat je na een maand toch nog eens de naam van je gedetacheerde collega moet vragen omdat je hem vergeten bent. Probeer aan het eind van de week nog even alle nieuwe namen na te lopen en de persoon erbij te visualiseren. De plek van ontmoeting kan je ook helpen bij het herhalen en herinneren.

Mocht je nu denken; ‘Zoveel gekke/moeilijke namen zijn er niet in mijn omgeving…’, dan is het wellicht leuk om eens een kijkje te nemen in deze lijst van bizarre namen. Er staat je nog heel wat te wachten zodra deze pasgeborenen over, pak ‘m beet twintig jaar, ook jouw collega kunnen worden 😉

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01