BLOG

Nieuws

Computer AlphaGo verslaat de mens met spelletje Go

9 maart 2016

De computer heeft de mens verslagen bij een spelletje Go. En dan niet zomaar ‘de mens’ maar de wereldkampioen van dit spel, Lee Sedol. De Zuid-Koreaanse topspeler werd verslagen door de AlphaGo, een computer bedacht en gemaakt door Google. De AlphaGo kon zo goed en ‘humanlike’ worden door patronen van echte winnende spelers te kopiëren. Door die gekopieerde patronen begon de AlphaGo steeds meer op een mens te lijken.

AlphaGo

google-alphago-logo-540x334

Het leek lange tijd haast onmogelijk om een computer zo te programmeren dat hij Go kon winnen van een menselijke speler, omdat de mogelijke zetten in Go haast eindeloos zijn, is het voor de computer haast onmogelijk om de juiste zetten uit te rekenen. Toch is het Google gelukt in een korte tijd een zeer intelligente computer te maken. Door gebruik te maken van patronen van Go grootmeesters, is het toch gelukt om een 1-0 overwinning te behalen in dit spel. Een onverwachte prestatie van de programmeurs bij Google. Getuigen van het gespeelde spel
zeiden dat het lijkt alsof je tegen een echt mens speelt,
zo goed speelt de AlphaGo zijn rol.

Toch is de match nog niet beslist. Sedol speelt namelijk in een tweekamp totaal vijf wedstrijden tegen de AlphaGo. De eerste wedstrijd is dus voor AlphaGo: 1-0. De inzet is 15 miljoen dollar. Op 15 maart zullen we weten wie de uiteindelijke winnaar zal zijn van de reeks van vijf wedstrijden.

Over Go

Voor wie Go niet kent; je hebt een speelbord met lijnen in rastervorm en kleine zwarte en witte steentjes. Je kiest een kleur en dan is het is de bedoeling om de steentjes van de ander in te sluiten. Als je de steentjes van je tegenstander geheel ingesloten hebt, dan mag je die pakken. Wie de meeste ruimte op het bord ‘in bezit heeft’, wint.

goboardgame1

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01