BLOG

Persoonlijke ontwikkeling

HackYourFuture; ICT markt uit de brand?

8 februari 2018

De grote stroom vluchtelingen is al maanden uit het nieuws verdwenen. Maar iets anders dat ook weinig in het nieuws komt is de toekomst van deze mensen; wat gebeurt er na aankomst in Nederland? Hoe gaan zij wat van hun toekomst maken en wat kunnen ze eigenlijk?

HackYourFuture

Sinds begin 2016 hebben ruim 33.000 vluchtelingen asiel aangevraagd in Nederland (cijfers Vluchtelingenwerk). Deze mensen waren voornamelijk afkomstig uit Syrië en Eritrea. Als samenleving willen we natuurlijk graag dat deze mensen een zelfstandig bestaan opbouwen. Werk is daar een essentieel onderdeel van.

HackYourFuture van Gijs Cortens is een initiatief om vluchtelingen om te scholen tot ICT professionals en dan met name tot software engineers. Zijn eerste school bevindt zich in Amsterdam en hij leidt daar vluchtelingen binnen 6 maanden op tot programmeur. Met maar liefst 40 vrijwilligers zet hij zich belangeloos in om deze mensen een betere toekomst te geven. Ze leren de vluchtelingen de basis van web development en de vaardigheden om in een tech-team te werken, waarna ze hun eerste baan als software engineer kunnen starten. Daarmee worden ze vervolgens ook op weg geholpen. Al meer dan 50 studenten vonden succesvol een baan na hun opleiding bij HackYourFuture.

Welke programming skills leren de vluchtelingen?

De basistaal is Javascript met daaraan toegevoegd HTML, CSS, Node, Angular, Express en Databasing in MySQL en MongoDB. Maar dat is niet het belangrijkste; de vluchtelingen leren vooral te denken als een programmeur. Dat is essentieel om zelfstandig aan de slag te kunnen en een toekomst op te bouwen. Ze moeten probleemoplossend leren denken en vaardig worden in het managen van projecten.

Software engineering is de toekomst

Het vakgebied van software engineering zal alleen maar groeien. Automatisering kan veel processen versnellen en verbeteren maar er blijven mensen nodig om die programma’s en applicaties te creëren. Gijs zag met de komst van de nieuwkomers ook de komst van talent. Daarnaast merkte hij op hoe bedrijven worstelen om te groeien door het tekort aan bekwame ontwikkelaars. Hij zag een kans voor een win-win situatie: vluchtelingen snel een zelfstandige toekomst en bedrijven eindelijk hun vacatures ingevuld. Natuurlijk wil Gijs wel zorgen dat hij alleen echt gemotiveerde studenten krijgt voor zijn initiatief. Ze moeten het Engels goed beheersen, bereid zijn lessen te volgen en nog zo’n 25 uur per week aan huiswerk te besteden. De vrijwilligers die meedoen aan het initiatief en de lessen verzorgen zijn allemaal ervaren programmeurs die zich inzetten in hun weekenden en avonden. Gijs is altijd nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het HackYourFuture project.

Tegenwoordig komen er meer initiatieven en zijn ook bedrijven geïnteresseerd in een nieuw soort trajecten om zo nieuwe mensen te kunnen werven. Want de traditionele weg levert niet meer genoeg mensen op; de vijver raakt leeg. We zullen dus op een andere wijze de krapte op de arbeidsmarkt moeten oplossen. Initiatieven zoals het project van Gijs kunnen wij uiteraard alleen maar toejuichen. De ICT branche staat aan de top van sectoren met krapte op de arbeidsmarkt. Dat lossen we niet 1-2-3 op met onze eigen beroepsbevolking. Deze nieuwkomers kunnen middels omscholing en/of talencursussen en hun eigen achtergrond een zelfstandig bestaan opbouwen en tegelijkertijd een waardevolle bijdrage leven aan het gezonder maken van onze arbeidsmarkt.

Ben je ook enthousiast geworden van dit initiatief? HackYourFuture zoekt nog steeds enthousiaste programmeurs om te helpen.

Neem contact op

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01