BLOG

Technieken

Technische uitdagingen in onze nieuwste onderwijs applicatie OERknal

1 maart 2018

Begin februari heeft Senet zijn nieuwste onderwijs applicatie voor het mbo gelanceerd: OERknal. Het bouwen van een nieuwe applicatie brengt vaak een aantal technische uitdagingen met zich mee. Zo is er de keuze welke PHP versie gekozen wordt, welk framework, welk ORM en wat voor deployment strategie je wilt volgen. Maar ook basisfunctionaliteiten als authenticatie en autorisatie horen hierbij. Ik zal ze hieronder allemaal kort behandelen en uitleggen waarom we welke keuzes hebben gemaakt.

Technische keuzes OERknal

De keuze qua PHP versie was makkelijk: we wilden de nieuwste stabiele versie. Destijds was dat 7.1. Inmiddels is 7.2 uit en willen we daar op termijn op over gaan. Ook voor het framework hoefden we niet lang na te denken. Binnen Senet is veel ervaring met ZF2. Omdat we wel wilden vernieuwen hebben we voor ZF3 gekozen. Qua ORM hebben we voor Doctrine gekozen, omdat hier veel positieve ervaringen mee zijn in het bedrijf.

We hebben nu continuous delivery ingericht om problemen met deployment te voorkomen. Dat wil zeggen dat de tests automatisch draaien na nieuwe code op de ontwikkel branche en indien dit succesvol is, er automatisch een deployment volgt op onze testomgeving. Omdat we momenteel nog geen productieomgeving hebben, hebben we nog niet na hoeven denken over continuous deployment. Dat is een mooie uitdaging voor de toekomst.

Voor authenticatie hebben we gekozen voor openSAML. Niet alleen omdat dit een open standaard is, waar ook Google aan voldoet, maar ook omdat de werknemers van scholen allemaal al een account hebben. Zij hoeven dan geen nieuwe inlognaam en wachtwoord te onthouden.

Nog een voordeel van een nieuw project is dat je nauwelijks technical debt hebt, en dit meteen goed bij kan houden. Verder hebben we interne libraries ontwikkeld voor o.a. het weergeven van een hoop gegevens in een tabel aan de hand van jquery datatables. Ook is er een interne library voor het opzetten van basisgegevens in de database. Dit laatste doen we dus buiten de migrations van Doctrine om.

Doorontwikkeling OERknal

De laatste grote uitdaging die we tot nu toe tegenkwamen is het opzetten van flexibele workflows. Scholen kunnen hierbij zelf aangeven welke stappen en in welke volgorde ze die willen doorlopen. Momenteel zijn we bezig met wat kleine bugs oplossen en nieuwe tickets te definiëren voor wat er gedaan moet worden. Voorlopig blijven de uitdagingen nog komen omdat we nog nieuwe modules op de planning hebben staan.

Neem contact op

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01