BLOG

Achtergronden

De beste manier om je telefoon op te laden: voorkom batterij stress

9 maart 2017

De smartphones van tegenwoordig kunnen steeds meer, maar de batterij lijkt daardoor ook steeds sneller leeg te raken. Het is natuurlijk erg onhandig als je batterij steeds vroegtijdig leeg is. In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je je telefoon het beste kunt opladen zodat de batterij uiteindelijk langer meegaat.

Theorieën batterijduur

Jarenlang heeft men beweerd dat je de batterij het beste zo ver mogelijk kunt leeg laten lopen, alvorens deze op te laden. Op die manier zou ie het langste mee gaan. Maar daar is nu discussie over. Batterijenproducenten, zoals Cadex, zeggen dat lithium-ion batterijen (die vind je ook in je smartphone), ‘gestresst’ raken als ze te ver leeglopen. Dat kan een nadelige invloed hebben op de levensduur van de batterij. Je kunt een aantal dingen doen om die ‘stress in je batterij’ te voorkomen.

Trek de oplader uit het stopcontact

Als je smartphone opgeladen is, trek je best de oplader uit het stopcontact. De batterij in je telefoon krijgt ‘stress’ als hij stroomsignalen blijft krijgen terwijl ie al volledig opgeladen is. Als je telefoon verbonden is met het stopcontact, wordt de batterij altijd een klein beetje opgeladen om hem op 100% te houden. Dat schijnt niet goed te zijn voor de batterij. Daarom wordt aangeraden om te stoppen met opladen van de batterij als deze geheel opgeladen is. Je telefoon de hele nacht aan de oplader laten hangen is dus geen goed idee. Batterijenproducent Cadex gaat nog verder en beweert dat het beter is om de batterij niet volledig op te laden. De hoge spanning die daarmee vrij komt is niet goed voor de batterij en zorgt weer voor stress bij de batterij.

Beperk je batterijverbruik

Niet alleen een goed gebruik van de oplader zorgt voor een langere levensduur van de batterij. Ook je gedrag op de telefoon en gebruik van apps kunnen hierin veel verschil maken. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een behoorlijk aantal achtergrondapps altijd draaien. Dat kost veel energie en zorgt ervoor dat je batterij sneller leeg is. Daarnaast kunnen sommige apps ook nog ongemerkt veel mb uit je internetbundel opslokken. Het uitzetten van achtergrondapps is heel simpel. Alhoewel dit per telefoon nog een beetje kan verschillen, kun je de volgende vuistregel hanteren: In het geval van een iPhone druk je snel twee keer achter elkaar op de home button en je slide de apps weg. Bij een Android telefoon moet je op je beginscherm helemaal onderaan de knop links naast de menuknop aantikken. Dan kom je op een scherm met de apps die op dat moment draaien. Je slide ze weg om ze te doen stoppen. Maak hier een gewoonte van en schakel gewoon eens per dag even al je achtergrondapps uit.

Hou je telefoon koel

Een telefoon die te warm wordt zorgt voor een negatief effect op de batterij. Je telefoon wordt vooral warm tijdens het opladen zelf en tijdens zware (reken)taken. Mocht je telefoon plots erg warm worden, dan kan je het beste direct even stoppen met opladen, de telefoon laten afkoelen en later verder gaan.

De beste manier om je batterij op te laden

Het is het beste om je telefoon zo nu en dan in te pluggen en hem steeds een beetje op te laden. Cadex geeft hierbij aan dat het beter is voor de batterij om niet in één keer volledig te worden opgeladen maar liever steeds een klein beetje. Ga maar na: zelf ben je toch ook veel vermoeider als je uren achter elkaar sport, dan als je een paar korte sprintjes trekt met steeds een pauze ertussen?

Als je deze routine een tijdje volgt, raak je gewend aan het vaker inpluggen van je telefoon en hoef je minder bang te zijn om onverwachts met een lege batterij te staan.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01