BLOG

Fun

Wat is E-sports?

2 maart 2017

E-sports, oftewel Electronic Sports, is een gameformat waarbij gamers het tegen elkaar opnemen via online spellen. Competitief gamen dus. Het e-sports fenomeen wordt steeds meer mainstream en zelfs erkend als topsport. Er zijn e-sports game events waarbij de vele enthousiastelingen samenkomen en daar de spellen spelen. In elkaars bijzijn maar via internet. Voor de winnaars zijn er vaak ook nog grote geldbedragen te winnen.

Soorten e-sports

E-sports bestaan in allerlei soorten en maten: shootergames, sportsimulatie (zoals bijvoorbeeld voetballen of autoracen) en strategie spellen. Er is de mogelijkheid om in teams te spelen of individueel. Een professionele gamer moet keihard trainen om te kunnen winnen. Topsport dus. En je moet goed onder druk kunnen presteren, aangezien er tijdens de e-sport toernooien veel publiek is en dat brengt extra druk met zich mee.

Senet als partner voor e-sports competities

We merken als ICT bedrijf dat gaming en e-sports erg populair zijn onder onze doelgroep: software engineers. Zij zijn in hun vrije tijd graag hiermee bezig. Reden voor ons om ons hier meer in te verdiepen en zo onze mensen nog beter te leren kennen. “Net als Senet is e-sports echt gegroeid in het internettijdperk. Het is voor ons ook inspirerend om te zien hoe toegewijd de spelers zijn en hoe dit echt leeft onder onze doelgroep. Wij kijken dan ook naar mogelijkheden hoe wij ons als partner kunnen inzetten op dit gebied.”

E-sports in Nederland

Met de nog steeds aanhoudende populariteit van gaming in Nederland, blijft ook de groep groeien die graag in competitievorm games speelt. Daardoor worden de events ook steeds massaler en professioneler. Teams worden vaker gesponsord en komen in uniform ten tonele. Er zijn vaste competities, flinke (geld)prijzen en live wedstrijdcommentaar en livestreams. Er zijn ook in Nederland verschillende organisaties die deze e-sports competities organiseren om deze sport verder te laten groeien, zoals de alom bekende Lanparty in Eindhoven: de grootste Lanparty van de Benelux. Toch loopt Nederland nog wel wat achter op Azië en Amerika, waar dit fenomeen al veel groter is.

Wat verdienen e-sporters?

Een veel gehoorde vraag: wat verdienen e-sporters nou zoal? Is het een beetje lucratief? Het antwoord is ja, mits je echt heel goed bent. In Nederland zijn de bedragen nog niet zo absurd hoog. Het prijzengeld in Nederland loopt ook nog ver achter op dat in het buitenland. Maar de 5 best betaalde spelers ter wereld zijn Chinezen en zij verdien ieder zo’n 2 miljoen dollar per jaar. Daarna loopt het wel snel af, maar nog steeds gaat er veel geld in om. Veel games hebben daarnaast nog een eigen YouTube kanaal en livestream op Twitch waar ze ook geld mee verdienen. De opbrengsten vanuit advertenties die daaruit voorkomen zijn voor de populaire goede gamers gigantisch. Toch is zeker in Nederland het groepje dat echt van deze hobby kan leven heel klein. De meeste e-sporters in Nederland hebben dus een bijbaan naast hun e-sports competities.

Geschiedenis E-sports

Na een eerste game competitie in 1972 in Californië, heeft e-sports alleen nog maar aan populariteit gewonnen. Na die eerste competitie waar men het in 1972 nog tegen elkaar opnam in ruimteschepen in het spel Spacewar, werd in 1980 de eerste echt grote toernooi met wel 10.000 deelnemers, georganiseerd door Atari. Sindsdien heeft e-sport echt een vlucht genomen en is het een wereldwijd fenomeen. De komst van het internet in de jaren 90 heeft hier flink aan bijgedragen. Het was niet langer nodig om fysiek ergens heen te gaan; er kon ook tegen elkaar gespeeld worden op afstand.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01