BLOG

Persoonlijke ontwikkeling

5 tips om veranderende technieken bij te houden

15 november 2017

Nieuwsgierige software ontwikkelaars die zichzelf ook blijven ontwikkelen zijn het meest in trek bij werkgevers. But there’s also something in it for you! Als jij goed op de hoogte bent van de nieuwste technieken en jouw cv lekker up-to-date is, is er voor jou ook de meeste keus in projecten. Als er een detacheringsopdracht voorbij komt en het ontbreekt jou aan ervaring die je collega wel heeft, kiest de klant voor hem/haar. Hetzelfde geldt voor het samenstellen van projectteams. Maar het is niet altijd eenvoudig om alle vernieuwingen bij te benen. Wij geven je 5 tips!

Wat motiveert software engineers om veranderende technieken bij te houden?

Salaris

Aangezien verandering de enige constante factor is in de wereld van software ontwikkeling, kan je de boot eigenlijk niet missen in deze. Toch is het een uitdaging om software ontwikkelaars gemotiveerd te houden om alle vernieuwingen bij te houden. Een belangrijke motiverende factor blijkt geld. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van de populaire ontwikkelaars community Stack Overflow. Het in 2016 afgeronde onderzoek liet zien dat voor 62,7% het salaris als belangrijkste factor werd beoordeeld voor het overwegen van een nieuwe baan. Als jij als ontwikkelaar je skills en kennis dus goed up-to-date hebt kun je ook meer salaris vragen voor jouw werk; je bent dan immers meer waard. Voorbeelden van technieken die momenteel wat extra kunnen opleveren: F#, Scala, Hadoop en Apache Spark. Natuurlijk verandert dit ook continu 😉

Nieuwe functie versus huidige functie

Wat echter ook uit het onderzoek van Stack Overflow bleek, is dat de prioriteiten van ontwikkelaars veranderen op het moment dat ze ergens al weer even aan het werk zijn. Waar salaris leidend is om een nieuwe uitdaging te beoordelen, is de kans op het leren van nieuwe technieken voor 70,1% het belangrijkste in de huidige functie. Het is daarvoor wel belangrijk dat er een cultuur heerst in het bedrijf waar leren wordt gestimuleerd en daar ruimte voor wordt geboden. Dat is voor veel bedrijven nog een struikelpunt; de ontwikkelaar is op leermomenten niet bezig met code kloppen en euro’s verdienen. Ze vergeten voor het gemak dat die leermomenten essentieel zijn voor de continuïteit van het bedrijf. Stimulans vanuit het bedrijf is dus belangrijk voor zelfontplooiing, maar er zijn ook dingen die je als software ontwikkelaar zelf kunt doen…

5 tips voor software ontwikkelaars:

1. Social Media to the rescue

Er zijn zoveel mogelijkheden om social media te gebruiken voor zelfontplooiing. De netwerken zijn gratis, bieden veel verschillende content opties, zijn gemakkelijk doorzoekbaar en voor veel mensen toch al deel van de dagelijkse routine. Op LinkedIn in kan je gemakkelijk relevante groepen volgen waarin nieuws, documentatie en events worden gedeeld. Op Twitter kan je bijvoorbeeld gezaghebbende mensen en bedrijven uit je vakgebied volgen en relevante tweets zoeken middels hashtags. Als je ziet waar (gezaghebbende) vakgenoten en goeroes over praten, weet jij ook met welke technieken jij je bezig moet houden. Youtube en Slideshare bieden soms zelfs hele gratis e-learning documentatie, video’s en tutorials. Ideaal voor een autodidactisch traject.

e-learning

2. Draag je steentje bij aan de community

Zeker als je met open source technieken werkt zal je dit niet onbekend in de oren klinken. Als iedereen bijdraagt aan de gemeenschap betaalt dat zich uiteindelijk ook terug en maakt het de kwaliteit van de code beter. En in de code duiken en meedoen laat je ook direct weer leren op een zeer effectieve manier. Namelijk ‘leren door te doen’; trial and error. Met het bijdragen aan de community kom je ook in interactie met andere software ontwikkelaars en kun je goed sparren, wat weer bijdraagt aan je eigen kritische proces.

3. Bezoek meetups

Meetups zijn letterlijk samenkomsten die vaak gaan om kennisdeling, maar ze kunnen ook hobbymatig van aard zijn. Op gebied van software ontwikkeling zijn er heel veel opties, waarbij een meetup meestal bestaat uit één of twee talks en eventueel een discussie. Daaromheen is ruimte om te socializen. In de regel zijn deze avonden gratis toegankelijk en inclusief een hapje en een drankje. Je ontmoet daar ook steeds weer nieuwe mensen waarmee je kunt sparren. Kijk voor actuele meetups op www.meetup.com. Meetups worden tegenwoordig door heel Nederland gehouden dus er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Zien hoe de sfeer eruit ziet op zo’n meetup? Bekijk een meetup zoals wij deze hebben gehost bij Senet.

4. De afweging van een certificering

Terwijl het voor jou persoonlijk misschien niet zoveel toevoegt, is het voor werkgevers en klanten vaak wel erg belangrijk, vandaar dat cv’s van software ontwikkelaars vaak zo lang zijn. Met het bezoeken van events, meetups en autodidactiek krijg je natuurlijk (in het algemeen) geen certificaten, terwijl je wel veel kennis op doet. Werkgevers willen nou eenmaal soms bewijs op papier van opgedane en getoetste kennis. Probeer dus af en toe af te wisselen met de vele verschillende ontwikkelopties om zo een divers spectrum op je cv te verwerven en ook interessant te blijven voor werkgevers en klanten zodat jij de leukste opdrachten krijgt.

5. Maak gebruik van je werkgever

Kijk nog eens goed door de kleine lettertjes van je contract: vaak zijn mensen niet meer zo bezig met de secundaire arbeidsvoorwaarden van hun contract als ze ergens al een tijdje werken. Maar sommige werkgevers bieden opleidingsbudgetten. Die bestaan in vele vormen. Bij Senet bieden we alle collega’s een vast bedrag per jaar dat kan worden besteed aan zelfontplooiing. Je mag zelf een voorstel doen voor een opleiding/cursus/seminar etc. die jou nuttig lijkt.

Meer tips

Hoe zorg jij ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen en niet stil zit? Heb jij nog specifieke tips? Wij horen ze graag en voegen ze toe. 🙂

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01