BLOG

Fun

De 6 leukste projecten voor je Raspberry Pi

5 juli 2018

Veel software engineers hebben tegenwoordig wel een Raspberry Pi. Collega Raymond heeft er zelfs eens een talk over gegeven bij PHP Benelux waar hij vertelde over allerlei leuke projecten die hij hiermee doet. Maar er is veel meer mogelijk. In dit blog delen we enkele vette projecten ter inspiratie voor beginners, gevorderden en experts:

Projecten voor beginners

Een slimme assistent voor thuis

Met dit project maak je van je Raspberry Pi een slimme assistent voor in huis. Je creëert je eigen ‘smart home’. Je hebt hiervoor het hass.io besturingssysteem nodig. Hass.io maakt gebruik van het open source home automation platform ‘Home Assistant’. Je kunt de software ook direct gebruiken op slimme apparaten zonder tussenkomst van een hub. Wellicht denk je dat hass.io geen project is voor een beginner omdat je een deel van de configuratie moet regelen met YAML maar eigenlijk betreft dat slechts het verschuiven van knoppen van no naar yes in de juiste gebieden.

smart-home

Rook- en koolmonoxidemelder

Eigenlijk kun je met de Airpi een compleet weerstation bouwen. Maar voor de meeste mensen zijn rook- en koolmonoxidemelders toch wel essentieel in een hedendaags veilig huis. Verschillende sensoren zijn verbonden aan de Raspberry Pi. Ze worden automatisch uitgelezen en communiceren gemeten rook en koolmonoxide naar het internet.

Projecten voor gevorderden

Irrigatiesysteem voor je planten

Planten verzorgen lastig? Vergeet je ze nog wel eens water te geven? Gebruik de Raspberry Pi als hulp hierbij. Je kunt middels de verbinding met sensoren meten wanneer de plant water nodig heeft en die gegevens via de Raspebrry Pi doorgeven. De sensoren kunnen ook weer worden aangesloten op een automatisch irrigatiesysteem zoals XBee. De Raspberry Pi dient in dit geval als webserver.

automatisch-water-geven-met-raspberry-pi

Zelf instrumenten maken

Muziekliefhebber? Dan is het misschien wel heel leuk om zelf eens je eigen instrument te maken. Dit kan met behulp van een Raspberry Pi en Samplerbox. Om zelf muziek te maken is er ook een handige tool: Sonic Pi.

Projecten voor experts

Automatische huisdierenvoederbak

De kat een paar dagen alleen thuis laten doe je niet zo snel. Wie geeft hem dan eten en drinken? Daar kan je met de Raspberry Pi zelf een oplossing voor bouwen! Je maakt een automatisch voederbak en drinkbak. De code is beschikbaar op Github.

kat-automatische-voederbak-raspberry-pi

Zonnepanelen optimaliseren

Zonnepanelen kunnen veel optimaler werken als ze in een bepaalde hoek worden gezet. Maar zie die meeste optimale positie maar eens te bepalen, die kan op iedere locatie weer een beetje verschillen. De Raspberry pi kan worden gebruikt om middels opgeslagen gegevens over de zon de zonnepanelen een meer optimale positie te geven. Het originele plan van 2-Axis Solar Tracker staat even in de koelkast maar de code is nog beschikbaar mocht je echt een uitdaging willen.

Welke dingen heb jij al gebouwd met je Raspberry Pi?

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01