BLOG

Nieuws, Onderzoek

Vrouwen programmeren beter dan mannen

7 maart 2016

Die claim is althans gemaakt door verschillende onderzoekers van de afdeling Computer Science van de California Polytechnic State University en de North Carolina State University. Terrell et al. (2016) vonden in hun experiment dat code geschreven door vrouwen vaker wordt goedgekeurd dan code geschreven door mannen, mits de vrouwen hun geslacht niet kenbaar maken.

Het experiment

In het experiment zijn 3 miljoen stukken code geanalyseerd die zijn ingediend op Github. In de analyse van de onderzoekers is onderscheid gemaakt tussen vrouwen die code indienden en hun geslacht op hun profiel zichtbaar hadden ingevuld en vrouwen die dat niet hadden vermeld. Het effect dat de code ingediend door vrouwen vaker werd goedgekeurd, werd alleen gevonden als de dames hun geslacht niet zichtbaar op hun profiel hadden staan. Deden zij dit wel, dan werd hun code juist significant minder vaak geaccepteerd dan die van de mannen.

Discussie

Er is dus wel een effect van geslacht gevonden op kwaliteit van de code maar ook een placebo effect van zichtbaarheid van geslacht op kwaliteit van de code. Als een beoordelaar immers het geslacht wist, beïnvloedde dat zijn ‘kijk’ op de code en werd de code minder goed bevonden. Het ging echter niet om dezelfde code in beide gevallen. Het waren immers bestaande online samples waarmee geen volledig gemanipuleerd experiment is uitgevoerd. Om hier volledig voor te controleren zou er een experiment moeten plaatsvinden waarbij er wordt gewerkt met twee groepen proefpersonen en een sample code die tweemaal wordt gebruikt; een keer met een foto van profiel ernaast met daarbij het geslacht vermeld en een keer zonder het geslacht vermeld. De ene groep proefpersonen beoordeelt de code met het geslacht erbij vermeld en de andere groep beoordeelt de code zonder het geslacht erbij vermeld. Als er dan een significant effect is, gaat het om dezelfde code en weet je zeker dat het enige verschil is in variabele het wel of niet vermelde geslacht.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01