BLOG

Nieuws

Microsoft HoloLens exclusief beschikbaar voor ontwikkelaars

6 maart 2016

Microsoft heeft bekend gemaakt de door hun ontwikkelde HoloLens vanaf nu exclusief beschikbaar te zullen stellen voor ontwikkelaars. Zij kunnen deze voor 3000 euro bij Microsoft bestellen. Vanaf 30 maart zal de bril geleverd worden. Tot nu toe zouden alleen ontwikkelaars uit Amerika en Canada in aanmerking komen om een bestelling te doen. Of daar snel nog andere regio’s aan toe worden gevoegd is nog niet bekend.

Zoals een computer

Met de HoloLens is het mogelijk om hologrammen te projecteren in de ‘echte wereld’. De bril is draadloos en heeft twee ringen die aan de achterkant samenkomen om te kunnen verstellen. Door de twee ringen in de bril die los van elkaar kunnen kantelen, kun je nog een gewone bril onder de HoloLens dragen. De bril draait op Windows 10 en heeft een normale processor, grafische processor, holografische processor, accu en heel veel sensoren.

De HoloLens is eigenlijk een computer op je hoofd en zo bestuur je hem dan ook: via spraak, kijkrichting (en dus hoofdbewegingen) en handbewegingen. Waar je kijkt is bepalend voor de locatie van de cursor. Objecten die door de cursor worden aangewezen kunnen worden aangeklikt, opgepakt of uitvergroot en dat gaat met handbewegingen. Spraak zal het toetsenbord vervangen.

In de test

De HoloLens is door verschillende redacteurs getest en had helaas nog wel wat kinderziektes. Het ging bijvoorbeeld om de oogafstand en de bevestiging op het hoofd die nog verbeterd konden worden. Waar de kinderziektes vooral zitten in de bevestiging, werkt de HoloLens verder netjes en reageert hij snel. De kwaliteit van de hologrammen is goed en geeft je een realistische beleving. Toch kan de HoloLens nog beter. Soms is er last van reflecties van bijvoorbeeld lampen die vlakbij hangen. Daarnaast kijk je toch nog naar ‘een schermpje’; het beeld is niet zo vrij als bij concurrent Google met hun Google Glass of de VR brillen. In de presentaties lijkt het alsof je een gehele kamer vol hologrammen kan zien maar dat valt toch nog tegen. Het lijkt in het echt meer een rechthoekig scherm.

Gaming

HoloLens heeft toch potentie, vooral in de gaming sector. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn 3D ontwerpen uit Minecraft te delen of een digitale racebaan te bouwen en daar met echte autos over te racen. Dat soort mogelijkheden zouden zeker kunnen aanslaan bij gamers. Toch is de HoloLens meer dan alleen een gametool. Architecten en ontwerpers kunnen het bijvoorbeeld gebruik als hulp in hun werk.

De algemene aanbevelingen om de HoloLens te verbeteren: het draagcomfort omhoog, de accuduur omhoog en het zichtbereik groter en natuurlijker maken. Ben je ontwikkelaar en wil je het zelf ook ervaren? Lees meer bij Microsoft.

 

 

 

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01