BLOG

Persoonlijke ontwikkeling

Van leerkracht tot programmeur: omscholen middels een traineeship bij Senet

11 januari 2019

Anne van Beek is alweer een tijdje bij Senet in dienst als trainee en ze volgt hier een omscholingstraject tot programmeur. Met een achtergrond als leerkacht is dat niet alledaags, maar dat vinden we juist super leuk. De diverse invalshoeken die omscholers met zich meebrengen maken ons bedrijf en manier van werken veel rijker. “Het traineeship biedt mij een unieke kans. Ik dacht eerst dat ik ‘alleen’ een gratis opleiding zou krijgen, maar ik krijg ook gewoon nog een salaris.”

anne-van-beek

Van leerkracht tot programmeur

“Ik heb de PABO gevolgd aan de Fontys in Eindhoven en heb daarna een half jaar voor de klas gestaan. Ik merkte al snel dat ik getrokken werd door de opties van het programmeren doordat ik zelf bezig was met het maken van interactieve lessen voor op het digibord. Daarvoor gebruikte ik toen bestaande programma’s en daarmee loop je natuurlijk ook tegen beperkingen aan. Ik wist toen nog niet direct dat programmeren als beroep goed bij mij zou passen, dat kwam later. Maar eigenlijk was hier wel het eerste moment dat ik in aanraking kwam met het vakgebied.”

Hoe ben je tot dit omscholingstraject gekomen?

“Ik voelde al snel dat het voor de klas staan toch niet helemaal bij mij paste en toen ben ik vacatures gaan bekijken op Indeed. De PABO is best specifiek; daarmee kun je niet zomaar bij allerlei bedrijven aan de slag. Tijdens het zoeken naar vacatures kwam ik een traineeship van Educom tegen. De daarin beschreven kenmerken en benodigde vaardigheden voor een programmeur spraken mij erg aan: creativiteit, analytisch denken en houden van ‘puzzelen’. Ik besloot te solliciteren en toen ging het snel: een kennismakingsgesprek, een test en een sollicitatiegesprek volgden elkaar snel op en daarna kon het traject starten.”

“Als omscholer kreeg ik eerst drie maanden theorie van Educom. Vervolgens zorgden zij ervoor dat ik geplaatst zou worden bij een bedrijf waar ik mijn kennis in de praktijk kon gaan brengen en daarin begeleid zou worden. Samen met mede-omscholer Vincent Klep werd ik bij Senet geplaatst en werk ik nu aan allerlei verschillende opdrachten in .NET. Het traineeship biedt mij een unieke kans. Ik dacht eerst dat ik ‘alleen’ een gratis opleiding zou krijgen, maar ik krijg ook gewoon nog een salaris.” Dat biedt kansen voor mensen die al werkzaam zijn en dat inkomen niet meer kunnen missen. Het traject duurt in principe een jaar: 3 maanden theorie en 9 maanden praktijk. Ik denk dat veel mensen het beroep van programmeur eigenlijk inhoudelijk heel leuk zouden vinden maar het gewoon nog nooit overwogen hebben. Er heerst ook een vooroordeel over programmeren. Een suf vak waar alleen maar nerds werken die niets anders doen dan achter de computer zitten. Maar ik vind juist dat dat heel erg mee valt.”

Wat voor projecten zou je in de toekomst graag willen oppakken?

“Natuurlijk moet ik nog veel leren maar ik merk wel dat ik het programmeren gewoon echt heel leuk vind. Het nadenken over hoe je iets kunt maken en dat er daarna ook echt staat, de hele cyclus. Dat is iets dat ik heel leuk vind. Als ik wat verder ben kan ik misschien wel een applicatie voor het basisonderwijs bouwen. Dan zouden mijn twee achtergronden op een unieke manier samen komen. Het maken van applicaties vind ik het leukste omdat ik daar mijn creativiteit het beste in kan gebruiken.”

Wat moet je kunnen om een traineeship tot programmeur te volgen?

“Ik denk dat je vooral doorzettingsvermogen moet hebben. Natuurlijk is het in het begin wennen maar als je de stappen ziet die je in korte tijd gemaakt hebt, geeft dat een heel fijn gevoel. Daarnaast is het belangrijk dat je analytisch kunt denken en dat je creatief bent. Programmeren is niet alleen een vak, het is een denkwijze. Je moet steeds dingen koppelen. En die denkwijze is sowieso heel nuttig omdat je daarmee ook anders naar problemen kijkt.”

Ben jij ook op zoek naar een omslag in je carrière maar twijfel je nog of programmeur de juiste keuze voor jou is? Neem vrijblijvend contact met ons op en we denken graag met je mee.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Neem contact op

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01