BLOG

Expert column

De TechDays 2017: bevindingen van collega Wilrik

18 oktober 2017

Wilrik Atsma ging voor Senet naar de Techdays 2017. Hij vertelt hier in zijn eigen column hoe hij het ervaren heeft en welke zaken opvallend waren aan deze editie.

TechDays 2017

Het was voor mij afgelopen donderdag de derde keer dat ik op de TechDays was, en zoals ook voorgaande keren heb ik me dit jaar weer prima vermaakt. Er stonden genoeg interessante lezingen op de agenda.

Omdat er altijd meerdere lezingen tegelijk worden gehouden kun je helaas lang niet alles bijwonen wat je wel zou willen. Het is me toch gelukt een vijftal presentaties uit te kiezen. De meest interessante onderwerpen waren IoT in combinatie met Microsoft Azure en Authenticatie en Autorisatie in Asp.Net Core.

techdays-2017

IoT in combinatie met Microsoft Azure

IoT Core is het besturingssysteem van Microsoft dat gebruikt wordt op slimme apparaten zoals een lampen, thermometers of de Raspberry Pi. Op dit besturingssysteem kunnen eigen ontwikkelde UWP applicaties draaien die je met behulp van de Azure IoT hub kunt laten communiceren met de cloud. De Azure IoT Hub is een (schaalbare) webservice van Microsoft die het mogelijk maakt om berichten van de cloud naar een device en van een device naar de cloud te versturen.

Techdays-2017

Authenticatie en Authorisatie Asp.Net Core

Erg leuk om te volgen was de presentatie die ging over Authenticatie en Autorisatie in Asp.Net Core. Asp.Net Core is het nieuwe framework van Microsoft voor de ontwikkeling van webapplicaties. Asp.NET MVC en Asp.Net Web API zijn hierin samengevoegd tot één framework.

Authenticatie en Autorisatie zijn in .Net Core behoorlijk veranderd. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk dat één applicatie meerdere API’s aanspreekt met ieder hun eigen authenticatie en autorisatie regels. Bovendien kan een software oplossing goed bestaan uit meerdere toepassingen (mobiele app, website, Windows app). Het kan daarom handig zijn om het authenticeren en autoriseren centraal te regelen.

In .Net Core kun je met behulp van het IdentityServer Framework een token service opzetten. Voordeel van zo’n service is dat de logica niet meer in één specifieke applicatie zit maar centraal toegankelijk is en door meerdere toepassingen gebruikt kan worden.

Wat me opviel is dat twee jaar geleden Xamarin, het platform voor mobiele Windows apps, nog helemaal hot en oververtegenwoordigd was op de TechDays. Dat was nu vele malen minder. Wellicht is dit een gevolg van het feit dat Windows Phone niet echt wil aanslaan en de groep Windows Phone gebruikers niet echt wil groeien. Verder was het evenement voor mijn gevoel dit jaar wat kleinschaliger dan andere jaren. Niet dat dat erg was want er was genoeg te beleven. Ik heb me goed vermaakt. Doorpraten over de Techdays? Ik wissel graag met je van gedachten 🙂

Wilrik Atsma

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Wilrik Atsma

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01