BLOG

Nieuws

Te veel zitten is niet gezond

25 augustus 2016

Dikke kans dat je zit terwijl je dit leest… We zijn in Nederland kampioen zitten. En dan met name de jongeren tussen 12 en 20 jaar oud. Zij zitten gemiddeld zo’n 10,4 uur per dag. Daarnaast slapen zij ook nog zo’n 8 uur, wat te weinig tijd over laat om actief te zijn. Dat we te veel zitten blijkt uit een grootschalig onderzoek van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar ’zitgedrag’ (data afkomstig uit de Leefstijlmonitor). De twijfelachtige titel ‘kampioen zitten’ is er zeker niet één om trots op zijn.

Maar wat maakt dat vele zitten nou zo slecht?

Met zoveel zitten per dag blijft er maar weinig tijd over om te bewegen. En dat is nu net zo belangrijk om gezond te zijn en blijven. Wie namelijk te vaak en/of te lang zit zal gemiddeld gezien minder oud worden en meer gezondheidsklachten ervaren zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Te veel zitten kan dus klachten geven maar het is meer dan ‘te weinig bewegen om je eten te verbranden’ waardoor we bijvoorbeeld overgewicht krijgen. Je spieren zijn ontzettend belangrijk voor je stofwisseling. Ze helpen je stofwisseling in balans te houden, maar als je zit doen je spieren eigenlijk bijna niets. Spierinspanning zorgt voor minder hoge glucosepieken. Als je die hoge glucosepieken wel hebt kan dat diabetes type 2 (sneller) ontwikkelen. Daarnaast zorgt meer inspanning van je spieren ervoor dat vet in je bloed sneller wordt afgebroken. Dat is dan weer gunstig tegen hart- en vaatziekten. Een aantal zeer belangrijke en gunstige effecten van actieve spieren op je gezondheid waar veel mensen niet van op de hoogte zijn.

De schuld van de maatschappij

Onze maatschappij is in alles gericht op ‘zitten’, ‘gemak’ en ‘zo min mogelijk inspannen’. Denk aan de roltrappen overal, een stoel om te wachten op je paspoort bij de gemeente, een stoel in de wachtkamer bij de dokter, bankjes op het station en ga zo maar door. Je hebt het eigenlijk amper nog door maar onbewust word je steeds gestimuleerd om zo min mogelijk actief te zijn.

Laagopgeleid versus hoogopgeleid

Gemiddeld zitten we in Nederland bijna negen uur per dag; veel langer dan in de rest van Europa. Het RIVM vond verder nog een verschil tussen laag- en hoogopgeleiden. De lager opgeleiden doen vaker fysiek werk en zitten daardoor minder dan de hoogopgeleiden. Hoger opgeleide mensen hebben vaker zittend werk, zoals de welbekende kantoorbaan.

Meer bewegen op kantoor

Ook in de ICT zit men te veel en te lang. Aangezien velen van ons al snel 8 a 9 uur per dag op kantoor doorbrengen, kan daar ook nog veel winst behaald worden wat betreft bewegen. Actief werken is het nieuwe werken: in beweging blijven terwijl je je werkzaamheden uitvoert. Dan kan bijvoorbeeld met een deskbike, een balanskruk, zit-sta bureaus en door lopend te vergaderen. Je bent lekker actief, kan je beter concentreren, onthoudt meer en je spieren blijven actief en gestimuleerd.

Bij Senet bieden we je de kans om lekker actief te werken. Wij hebben hier overal actief meubilair: zit-sta bureaus, balanskrukken, stand-up meetings en deskbikes. Nieuwsgierig? Kom gewoon eens langs en probeer onze toffe nieuwe meubels. Bevalt het? We hebben nog plek voor nieuw actief talent in ons team. 😉

 

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01