BLOG

Persoonlijke ontwikkeling

Oudere werkloze ICT-ers sneller terug aan het werk

21 september 2016

Wellicht ben je ons wel tegengekomen, afgelopen week in Breda op het ICT event. We hebben veel enthousiaste werkzoekenden mogen begroeten uit verschillende hoeken. Met de kandidaten die het beste aansloten bij wat wij kunnen bieden zullen wij vervolggesprekken aangaan.

De ICT markt: veel vraag en toch ook veel werkloosheid

Tijdens het event werd ook een interessante marktanalyse gepresenteerd waarbij duidelijk werd dat er een grote mismatch is op de ICT markt. Er is inderdaad een grote vraag naar ICT-ers en het aanbod kan de vraag (nog) niet bijhouden. Maar toch is er ook een groot werkloosheidsprobleem in dezelfde sector. Er is geen sector waar de mismatch vraag en aanbod zo groot is als hier. Maar hoe kan dat? Oudere werknemers zitten werkloos thuis en zijn weliswaar afkomstig uit de ICT sector maar hebben bijvoorbeeld al jaren niet meer geprogrammeerd, zijn niet meegegroeid met de programmeertechnieken of hebben vooral ICT beheer gedaan, terwijl er nu juist veel vraag is naar web developers en software ontwikkelaars.

Interview

Tijdens het UWV event zijn wij ook nog geïnterviewd door het UWV hierover omdat ook zij zich bewust zijn hoe groot het probleem momenteel is en ze graag wilden weten hoe werkgevers dit ervaren. Kunnen we onze ICT vacatures invullen? Wat voor mensen reageren zelf nog op vacatures of zijn het vooral recruitment bureaus die de invulling regelen? Zijn er nog goede mensen te krijgen? Onze mening in 30 seconden op Twitter: @SenetICT

Omscholing

Iemand zo maar even omscholen is niet gemakkelijk als diegene al jaren niet meer heeft geprogrammeerd. Een dergelijk traject kosten handen vol met geld, dat bedrijven helaas lang niet altijd hebben. Uiteraard kan er hier en daar wat extra opleiding en begeleiding worden aangeboden, maar de middelen zijn helaas niet eindeloos. Natuurlijk is het erg zonde dat mensen met goede kwaliteiten thuis zitten omdat hun kennis en/of vaardigheden niet meer aansluit(en) bij de huidige markt. Maar wat is nu de beste manier om oudere ICT-ers weer aan het werk te krijgen? Wij hebben wel een paar tips…

Tips nieuwe baan voor oudere werknemer

  • Zit nooit stil; ICT is een vakgebied dat elke dag in ontwikkeling is. Je moet bijblijven. Kijk waar veel vraag naar is in je vakgebied (in de ICT zijn dat vooral programmeurs en web developers bijvoorbeeld) en onderneem zelf actie door (gratis) cursussen en seminars te volgen om je kennis uit te breiden/up-to-date te krijgen. Online wordt ontzettend veel kennis gratis aangeboden, zeker op open source gebied (kijk bijvoorbeeld eens bij Codecourse of Codeacademy). Dit staat altijd positief op je cv en geeft ons als werkgever een positief beeld van jou als werkzoekende.
  • Proactief optreden naar een potentiele toekomstige werkgever: vertel hem of haar over je kwaliteiten en wat jij wél kan bieden, i.p.v. de nadruk te leggen op wat je nog moet leren. Als je meedenkt en opties geeft waar de werkgever zelf wellicht nog helemaal niet aan heeft gedacht, wordt dat vaak erg gewaardeerd.
  • Doe nieuwe contacten op. Dit klinkt wellicht als een open deur en je hebt het misschien op dat moment nog niet nodig, maar later kan het erg handig zijn als je wat meer mensen kent in jouw vakgebied. Die kunnen altijd een goed woordje voor je doen bij hun werkgever. Als er dan geen openstaande vacatures zijn heb je zo toch kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. En zonder andere kandidaten is er dan ook nog eens geen concurrentie!
  • Een laagdrempelige, leuke en gratis manier om nieuwe contacten op te doen, is om naar Meet-ups te gaan. Dat zijn bijeenkomsten waar mensen met gelijkgestemde interesses elkaar ontmoeten om naar een talk te luisteren, gezellig wat te drinken en een hapje te eten. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar er zijn er in ieder geval ook veel voor het ICT vakgebied. De Meet-ups zijn gratis toegankelijk (tenzij anders aangegeven) en worden vaak gehost door bedrijven. Zeker developers meet-ups zijn meestal gratis. De sponsorende bedrijven stellen hun kantoor (of een andere ruimte) ter beschikking en verzorgen het eten en drinken. Je kunt zo nieuwe werkgevers ontmoeten, meteen even binnen kijken, andere collega’s uit je vakgebied ontmoeten, nieuwe vrienden maken en genieten van een gratis diner en drankjes. Wij kunnen ons ergere avonden voorstellen 😉 Succes!

P.S. Senet host op 12 oktober 2016 ook een Meet-up. Schrijf je snel in want vol=vol.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01