BLOG

Expert column

Expertcolumn: De Bootstrap discussie

16 juni 2016

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik ruim 2 maanden werkzaam bij Senet als Front-end Developer. Voorheen ben ik altijd werkzaam geweest in de reclamewereld en dus vooral bezig geweest met het design van campagne websites voor allerlei opdrachtgevers.

Wat mij na enkele maanden werken bij Senet opvalt is dat er toch wel een wezenlijk verschil is tussen Front-end ontwikkeling binnen de ICT en Front-end ontwikkeling binnen de creatieve sector. Dat verschil uit zich met name in het gebruik van frameworks. Het framework waar ik het in deze column over ga hebben, is Bootstrap.

Bootstrap in de creatieve sector

Kom je uit de creatieve sector zoals ik, dan heb je over het algemeen een hekel aan een framework als Bootstrap. En wel om de volgende redenen:

  • Bootstrap werkt niet volgens het ‘best practice’ principe. Classnames sluiten niet aan op de content die ze bevatten en je hebt een hele hoop extra containers met bijbehorende classnames nodig om een goed werkende website te krijgen. Het is niet handig voor de leesbaarheid van de code en ook niet voor de SEO.
  • Bootstrap bepaalt. Als creatieveling wil ik alles (maar dan ook echt alles) zelf kunnen bepalen. Waar zitten mijn breakpoints, hoe ziet mijn navigatie eruit, etc. Maar het toppunt van alle frustraties: ik wil meer dan 12 columns in een rij kunnen plaatsen als ík dat wil. Niemand (dus ook bootstrap niet) vertelt mij dat dat niet kan.
  • Alles ziet er hetzelfde uit. Hoe je het ook went of keert. Aan 9 van de 10 websites die met Bootstrap zijn ontwikkeld, zie je dat direct. Denk aan de lokale bakker die dezelfde website heeft als de groenteboer op de hoek. En dat wil natuurlijk niemand.

Bootstrap voor een applicatiebouwer

Toch realiseer ik me wel dat Senet een bedrijf is dat webapplicaties bouwt. Daarom snap ik ook waarom Bootstrap een ideale oplossing is voor een applicatiebouwer zoals Senet:

  • Efficiëntie. Met Bootstrap kun je snel en efficiënt werken. Dat is zeker handig binnen de software-sector, waar een UI gewoon duidelijk moet zijn en onderhevig is aan vele updates voor/wijzigingen aan de applicatie door de jaren heen.
  • Responsiveness. Dat is al inbegrepen. Vanaf het moment dat je start is je applicatie direct responsive. De enige die dat nog kan verpesten ben jij zelf. 😉
  • Customizable. Bootstrap is tot op bepaalde hoogte zeer customisable en dat is zeker fijn. De vetste nieuwe Nike campagne krijg je er niet mee snel mee uitgewerkt, maar voor een applicatie die gewoon goed moet werken heb je zo een aangepaste UI met je zelf toegevoegde CSS in elkaar gezet.

Ik begrijp daarom heel goed waarom Bootstrap een ideaal framework is binnen een organisatie als Senet. De keuze voor wel of geen framework zoals Bootstrap is dus erg situatie afhankelijk. Wat mij betreft is Bootstrap een must voor een organisatie die webapplicaties bouwt en een don’t binnen de reclamewereld. Wat denk jij? Laat het me weten 😉

 

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Gijs Heijnen

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01