Voortgezet onderwijs

Een nieuwe stageapplicatie

Een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in Oss, heeft Senet ingeschakeld voor het bouwen van een stageapplicatie. Het stagebureau aldaar biedt leerlingen en leerkrachten hulp bij het vinden van een stage. Deze stages zijn vooral van belang voor het VMBO.

Het stagebureau had reeds een SaaS applicatie in gebruik, maar die applicatie was nog niet volledig en kende enkele nadelen:

  • De applicatie was enkel geschikt voor registratie en was niet toegankelijk voor leerlingen
  • Veel gegevens van bedrijven en personen stonden er dubbel in, hierdoor slopen er fouten in
  • Gegevens van leerlingen moesten met de hand in de applicatie gezet worden
  • De applicatie kon alleen entries bewerken, terwijl er in werkelijkheid een proces omheen zat van contracten en lijsten van leerlingen: dit werd buiten de applicatie gedaan (Excel, email, op papier, etc.)
  • Het was lastig om de gewenste data uit de applicatie te halen

Oplossing

Senet heeft voor een nieuwe stagebureau applicatie gezorgd die bovenstaande zaken wel mogelijk maakt en daarnaast nog meer nuttige toevoegingen kent. De applicatie is nu toegankelijk voor medewerkers van het stagebureau, leerlingen en docenten.  Het stagebureau kan onder andere nieuwe stages toevoegen, contracten inzien en gegevens uitdraaien. Leerlingen kunnen op zoek naar een leuke stage en docenten kunnen bijvoorbeeld checken of een stageplek die zij in gedachten hebben voor een leerling al vergeven is.

De applicatie bevat een mailclient die binnenkomende mails koppelt aan bedrijven en personen binnen de applicatie en een notificatie op het dashboard zet.
Daarnaast heeft Senet een workflow engine geïmplementeerd die deadlines in de gaten houdt, e-mail kan versturen en stagecontract kan maken. Het stagebureau kan via de applicatie zelf wijzigingen maken in de opmaak van deze e-mails en contracten.

Gebruikte technieken

De applicatie werd gebouwd in PHP met MySQL als database. Er is gebruik gemaakt van Doctrine ORM om gemakkelijk objecten uit de database te halen en weer op te slaan. Dit biedt meerdere voordelen:

  • Doctrine zorgt ervoor dat er in de gehele applicatie slechts één versie van je data aanwezig is, ook wanneer er meerdere lees/schrijf acties plaatsvinden.
  • Er is de mogelijkheid om vóór het definitief opslaan de veranderingen van je model te inspecteren (Doctrine\ORM\UnitOfWork) en zo nog extra intelligentie in te bouwen. Zoals het automatisch sturen van e-mail bij een belangrijke wijzigingen (bijvoorbeeld als een leerling aan een stageplaats gekoppeld is).

Verder heeft Senet declaratieve methodes gebruikt (om dubbele code te vermijden) zoals:

  • Het filteren van binnenkomende gegevens met Zend\Filter
  • Het regelen van access control met zfc-rbac
  • Het maken van een database schema met Doctrine Annotations

Via SOAP worden gegevens van leerlingen en docenten opgehaald vanuit de administratie van de school zodat dit niet met de hand hoeft te worden ingevoerd.

Voor authenticatie hebben we een binnen de school een aparte OAuth2 server ingericht die gekoppeld is aan het gebruikersbeheer. Zo kunnen medewerkers en leerlingen van de school inloggen zonder een extra account aan te maken. Daarnaast hoeven er op deze manier ook geen applicatiewachtwoorden door de applicatie gaan. De implementatie hiervan is gebaseerd op open source software.

 

 

 

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01