Overheid

Een maatwerk applicatie voor het omgaan met onzekerheden

Een nationaal overheidsinstituut dat houdt zich bezig met beleidsvraagstukken en strategische besluitvorming, heeft in samenwerking met een Nederlandse universiteit ‘De Leidraad voor het Omgaan met Onzekerheden’ ontwikkeld. Deze leidraad omvat onder andere een scan voor het op een gestructureerde manier in kaart brengen van de stakeholders en hun belangen met betrekking tot de verschillen aspecten van een beleidsplan. De boekvorm van de leidraad biedt een solide manier voor het omgaan met onzekerheden, maar het instituut wilde meer. Een applicatie, een online tool die je meeneemt door de checklist van de leidraad. Hier mocht Senet de helpende hand bieden door een applicatie voor hen te ontwikkelen en daarvoor ook het beheer te verzorgen.

Oplossing

Senet bouwde een tweetalige maatwerk applicatie die exact de theorie van de leidraad volgt. Aan de hand van topics en vragen kan de gebruiker stap voor stap de verschillende aspecten in kaart brengen. Uiteindelijk leidt de tool naar een overzichtelijk onzekerheids-matrix en stakeholder-matrix waarin alle aspecten samenkomen.
Een klein projectteam heeft deze maatwerk applicatie gebouwd. De projectgroep bestond uit twee programmeurs en één projectleider, wat zorgde voor een goede kennisborging in de organisatie. Dit vereenvoudigt het applicatiebeheer en zorgt voor continuïteit voor onze klant.

Gebruikte technieken

De applicatie werd gebouwd in programmeertaal PHP met MySQL als database. Om de Front-End intuïtief en gebruiksvriendelijk te maken is veelvuldig gebruik gemaakt van AJAX en Javascript. De ontwikkelde applicatie draait in een door SSL beveiligde omgeving en wordt gehost op een Linux platform in de Microsoft Azure Cloud. Senet verzorgt ook het applicatiebeheer, dat vastgelegd is in een Service Level Agreement (SLA).

Uitdagingen

De uitdaging lag vooral in het ontwerpen van een applicatie waarvan de inhoud volledig in de database zou kunnen worden beheerd. Daarvoor was een flexibele database structuur nodig die de verschillende lagen en afhankelijkheden tussen de aspecten van de leidraad op een goede manier kon beheren.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01