BLOG

Events, Trends

Stand van zaken op de Web Summit Lissabon

7 november 2019

Senet aanwezig op de Web Summit conferentie

Van 4 t/m 7 november vindt in Lissabon de Web Summit plaats. Op deze conferentie komen zo’n 70.000 bezoekers af en is daarmee het grootste Tech-event ter wereld. Senet blijft graag up-to-date en bekend met alle ontwikkelingen. Daarom zijn 2 ontwikkelaars als deelnemer de hele week aanwezig op dit event.

Over Web Summit

Tien jaar geleden werd in een Hotel in een buitenwijk van Dublin de eerste Web Summit georganiseerd als meetup van techneuten en bloggers. In de jaren erna groeide het event uit van een paar honderd deelnemers in 2009 naar vele tienduizenden nu. Sinds 2016 wordt de Web Summit niet meer in Dublin, maar in Lissabon georganiseerd. Volgens Forbes is het “the best technology conference on the planet”.

Start-ups

De Web Summit is niet specifiek gericht op ontwikkelaars, maar eigenlijk op iedereen die als professional betrokken is bij web technologie. Zo zijn er de CEO’s van ‘Fortune 500’ bedrijven te vinden, maar ook honderden start-ups die proberen hun product onder de aandacht te brengen bij investeerders. Naast kleine standjes krijgen een aantal start-ups ook de mogelijkheid om op de main stage hun product te pitchen aan het grote publiek.

Sommige ideeën zijn ronduit briljant, andere klinken zo bizar dat het zo maar eens zou kunnen werken. Een kleine greep uit deze presentaties (waarbij ik me niet zal uitlaten over in welke van bovenstaande twee categorieën ze thuishoren)

  • Een verzekerings- en pensioenstelsel dat wereldwijd moet opereren voor mensen die regelmatig in andere landen gaan wonen.
  • Apps die het inhuren van werknemers in het buitenland een fluitje van een cent maken
  • Een app die alles rondom je hond managet, zoals customized hondenvoer en een intelligente voedsel dispenser
  • Producten en een app voor vrouwen, gericht op de weken tussen hun periodes.
  • Pen vriendjes kunnen worden met een virtuele kat die de wereld over reist en elke 2 weken vanuit een ander land een persoonlijke brief stuurt aan kinderen.
  • Vervanging van VPN’s door een no-trust uitgangspunt omdat een besmette laptop die VPN verbinding maakt, het hele netwerk kan besmetten.

Divers

Naast de vele start-ups met opmerkelijke ideeën zijn er ook veel bedrijven die zich richten op “the usual suspects”. Zo is er uiteraard heel veel aandacht voor cloud, autonoom rijden, communicatie platformen, artificial intelligence en machine learning.

Om de diversiteit van de conferentie nog even te onderstrepen: een live interview met Edward Snowden (die nog steeds in Rusland verblijft onder politiek asiel nadat hij onthulde hoe de CIA en NSA massaal de wereldbevolking afluistert) vormt de opening. Vervolgens komt de CEO van Huawei (dat juist verdacht wordt van spionage en betrokkenheid van de overheid) een presentatie geven over de mogelijkheden van 5G.

Amazon AWS versus Microsoft Azure

De grote tech bedrijven als Microsoft, Google en SAP geven ook acte de présence. Amazon pakt helemaal groot uit en geeft tientallen interessante workshops over AWS, de cloud aanbieding van Amazon.

Amazone AWS

Dat de grote aanbieders van cloud oplossingen goed naar elkaar gekeken hebben moge duidelijk zijn. Qua functionaliteit is er een zeer grote mate van overlap. Maar juist de kleine verschillen kunnen voor sommige klanten doorslaggevend zijn. Zo heeft Microsoft met Azure Active Directory een belangrijke troef in handen, maar biedt AWS bijvoorbeeld een aantal data opslag mogelijkheden die Azure niet kent. Te weten:

  • TimeStream: voor tijd-gerelateerde data die super snel en in grote getale opgeslagen en geanalyseerd moeten worden.
  • Quantum Ledger DB: een immutable storage voor het bijhouden van historie. (kort door de bocht: een eenvoudiger alternatief voor Blockchain)

De komende dagen gaan we verder met het opsporen van kansen voor onze projecten en klanten van Senet. Mocht je vragen hebben over de mogelijkheden van Azure, AWS, Artificial Intelligence of customized hondenvoer, dan kun je contact opnemen met Christian.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Christian Peeters

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01