BLOG

Persoonlijke ontwikkeling

Wat is een MOOC?

8 mei 2018

MOOC staat voor Massive Open Online Course. Het gaat om hoogwaardige cursussen op afstand van meestal enkele weken. Deelname is gratis. MOOCs passen in de trend van de makersbeweging: zelf doen.

In de IT worden MOOCs ook veel aangeboden. Een uitkomst voor mensen die zich willen doorontwikkelen of zich omscholen zonder gebonden te zijn aan een locatie of hoge kosten. Er is vaak zelfs de optie om een certificaat te krijgen na afronding van de cursus. Een groot verschil met traditioneel onderwijs is dat opleidingsachtergrond niet uit maakt (iedereen mag zich inschrijven) en dat de MOOCs geen kosten kennen.

Bekende MOOC platforms zijn Coursera en edX. Daar worden MOOCs aangeboden van verschillende partners (zoals Google en Microsoft) en scholen (zoals the University of Washington en de Universiteit Groningen). Universiteiten zijn belangrijke aanbieders van deze online cursussen. Zij kunnen zich middels MOOCs goed (internationaal) profileren onder een bredere groep mensen. Momenteel zit het MOOC concept nog in een experimentele fase. Op termijn zal het een verdienmodel moeten worden waarbij de basis gratis is, maar studenten verleid worden om extra’s te kopen, zoals bijvoorbeeld ongelimiteerd lessen terugkijken en extra contact met docenten.

Voordelen MOOC

  • Toegankelijk voor iedereen
  • Locatie-onafhankelijk studeren (onderwijs op afstand)
  • Gratis onderwijs
  • Zelf het studiemoment kiezen

Nadelen MOOC

  • Gevoelig voor examenfraude (controle is immers niet mogelijk)
  • Waarde certificaat moeilijker te bepalen, gezien bovenstaand punt
  • Geen persoonlijke aandacht of uitleg mogelijk in de gratis versies
  • Nog weinig Nederlandse cursussen beschikbaar, dus een goede kennis van het Engels is nodig om het onderwijs op dit niveau te kunnen volgen en een gevarieerd aanbod te hebben

MOOCs voor software engineers

Wij keken rond naar enkele interessante MOOCs voor software ontwikkelaars (en hun kinderen 😉 en vonden deze cursussen:

Er zijn nog vele honderden andere MOOCs te vinden op het gebied van programmeren. Heb jij wel eens deelgenomen aan een MOOC? Of heb je nog tips voor MOOCs voor IT-ers? Deel je ervaring met ons.

Neem contact op

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01