BLOG

Achtergronden

Waarom zijn alle programmeertalen in het Engels?

15 juni 2018

Wellicht heb je je dit ook wel eens afgevraagd: waarom zijn alle programmeertalen in het Engels? En is dit wel zo, of zijn er ook programmeertalen gebaseerd op andere talen dan Engels? De meeste landen hebben toch ook hun eigen taal of taalvariant?

Gezien de vele developers wereldwijd zijn er dus miljoenen software ontwikkelaars die moeten leren coderen in een taal die niet hun moedertaal is. Maar eerst een antwoord op de vraag of echt alle programmeertalen in het Engels zijn: nee, er zijn ook programmeertalen in andere talen dan het Engels. Maar de keywords zijn voor bijna alle talen wel in het Engels. Commentaar, variabelen, door de gebruiker geschreven klassen en methoden zijn vaak wel in de eigen taal van de programmeur geschreven. Is dat dan niet nog verwarrender? Zeker in termen van onderhoud en samenwerking kan dit echt uitdagingen geven.

PASCAL

Van de ruim 8000 bekende programmeertalen is ongeveer een derde ontwikkeld in Engelstalige landen. Dan zijn er nog de programmeertalen die in het Engels werden ontwikkeld in landen waar Engels geen eerste taal is. Een voorbeeld hiervan is PASCAL, ontwikkeld in het Engels in Zwitserland. Terwijl Zwitserland 4 officiële talen kent (Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans), werd er voor Engels gekozen. Maar waarom? Dit wordt vaak gedaan om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken.

Niklaus Wirth, ontwikkelaar van PASCAL, koos bewust voor Engels. Meerdere succesvolle ‘formules’ zoals Python en Ruby kozen voor dezelfde weg. Hoe meer mensen met een taal kunnen werken, hoe groter het potentieel.

Heb jij wel eens met een programmeertaal gewerkt die haar basis niet in het Engels heeft? 

Neem contact op

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01