BLOG

Persoonlijke ontwikkeling

Programmeur worden

9 februari 2017

Hoe word je eigenlijk een goede programmeur? Zoekopdrachten naar die vraag zien we de afgelopen tijd toenemen. Misschien komt dat doordat mensen meer geprikkeld worden door de grote vraag op de arbeidsmarkt of door de toegenomen aandacht voor programmeren in het onderwijs. Want er is zeker een zeer goede boterham te verdienen als software ontwikkelaar. En je hebt baangarantie, voor nu en in de toekomst want er zal alleen maar meer vraag komen naar programmeurs.

Een kritische houding

Als programmeur is alles mogelijk: met jouw kennis kan je alles bouwen. Klanten zullen altijd weer met een andere vraag komen en geen werkdag is hetzelfde. Maar het kan soms lastig zijn om wat de klant vraagt om te zetten naar wat de klant bedoelt. Want dat hoeft niet hetzelfde te zijn. Dat illustreert de klassieke tree swing cartoon heel mooi. Als programmeur is het dus ook belangrijk om niet zomaar precies dat te maken dat de klant je in het oriëntatiegesprek vraagt, maar juist kritische vragen te stellen en samen te komen tot wat de klant nodig heeft…

swing-schommel

Opleidingen tot programmeur

Maar wat moet je nu doen om als programmeur aan de slag te kunnen? Er is niet één standaard pad om programmeur te worden. Een hbo opleiding zoals hbo informatica of hbo software engineering vormt een goede basis. Soms zien we echter ook programmeurs met bijvoorbeeld een achtergrond in werktuigbouwkunde. Daarnaast zijn er ook opleidingen op mbo en wo niveau. Meerdere wegen leiden dus naar Rome. Naast een opleiding als goede basis voor een software engineer, is ervaring ook nuttig. Er is ontzettend veel informatie gratis beschikbaar online waardoor je ook veel autodidactisch bezig kunt zijn: zelf leren. Vooral op PHP gebied valt heel veel te vinden online. Kijk bijvoorbeeld eens bij Codecourse en Codeacademy.

Voltijd, deeltijd of duaal opleiding

Als je kiest voor een opleiding tot programmeur, zijn er nog verschillende mogelijkheden in het soort opleiding. Een voltijd opleiding is de meest gekozen opleiding en betreft een fulltime opleiding die normaal gesproken van maandag tot en met vrijdag plaatsvindt in of rond kantooruren. Een duale opleiding is bedoeld om te combineren met een relevante baan, waarbij je de opgedane kennis ook direct kan toepassen. Je werkt dan parttime en studeert parttime en die twee samen staan gelijk aan een voltijd opleiding of baan. Tijdens een deeltijd opleiding werk je ook parttime, bijvoorbeeld 32 uur, en ga je nog (ongeveer) twee avonden naar school, afhankelijk van de opleiding. Zowel duaal als deeltijd combineert dus werk met studie. Het verschil zit hem in de relevantie van de baan bij de duale opleiding en het recht op studiefinanciering, al is dat systeem onlangs aangepast.

Bij een duale opleiding sluit je een samenhangende leer-arbeidsovereenkomst af met een werkgever én opleidingsinstituut. Bij studeren en deeltijd heb je zelf de verantwoordelijkheid om studie en werk los van elkaar te regelen. Bij een deeltijdopleiding werk je op je werk en leer je vooral op school. Bij een duale opleiding leer je zowel op school als op het werk. Het advies is hierbij goed te kijken wat je zelf het prettigst vind werken. Vind je dat te zwaar en wil je je alleen focussen op je studie? Heb je daarvoor genoeg reserves? Wil je je kennis meteen toepassen in een relevante baan? Is er een passend studie aanbod in je omgeving? Oriënteer je goed voor je een keuze maakt. Bezoek bijvoorbeeld ook open dagen zodat je eventuele vragen direct bij de bron kunt stellen.

Meet-ups voor programmeurs

Meet-ups zijn een leuke, laagdrempelige manier om bij te leren én te socializen. Meet-ups zijn er op allerlei gebieden maar ook zeker op het gebied van software engineering. Er zijn in veel grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven wekelijks meet-ups te vinden waarbij je gratis kunt luisteren naar presentaties omtrent software engineering. Die kunnen gaan over nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied, uitdagingen van collega’s of klantcases. Bedrijven hosten deze meet-ups en verzorgen bovendien gratis eten en drinken. Een leuke, leerzame en gratis manier om kennis op te doen én nieuwe mensen te leren kennen. En voor een werkgever is het ook altijd erg positief om te zien dat mensen op deze manier extra bezig zijn met hun vakgebied.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01